♥ tips saturday

by - 09.45

Assalamualaikum and Hello


       Secara tak sedar, kita pasti sering menyentuhkan tangan pada wajah, entah itu untuk mengelus-elus dagu, menyentuh pipi, menggaru hidung, menyandarkan pipi ke telapak tangan, atau sekadar mengenyahkan rambut yang menutupi muka. Sadarkah anda bahawa kemungkinan besar itulah yang membuat wajah anda berjerawat?


Telapak tangan = sumber bakteria
    Nyaris semua aktiviti kita sehari-hari dilakukan dengan tangan. Maka tak hairan jika sebahagian besar bakteria dan kuman yang kita temui setiap hari menempel di tangan kita.
Jerawat terbentuk saat pori-pori tersumbat oleh sel kulit mati, minyak, atau kosmetik, kemudian bercampur dengan bakteria. Bayangkan apa yang terjadi saat kulit wajah kita sudah ditutupi oleh minyak dan debu setelah seharian beraktiviti, lalu tangan kita yang penuh kuman menyentuh-nyentuh kulit. Tak hairan jika jerawat di wajah tak kunjung berkurang.

Masalahnya, biasanya aktiviti menyentuh wajah ini dilakukan secara tidak sedar. Atau jika dilakukan secara sedar, sukar sekali rasanya untuk menahan diri. Bagaimana caranya menghentikan kebiasaan buruk ini?

1. Pastikan tangan selalu bersih
    Tak salah jika sejak dulu ibunda selalu mengingatkan untuk mencuci tangan dengan sabun. Tak perlu sering-sering, kerana akan membuang bakteria baik dan membuat kulit tangan jadi kasar, namun sekurang-kurangnya selalu cuci tangan setiap habis melakukan aktiviti yang memindahkan banyak kuman.
Ingat, setelah tangan dicuci, bukan bererti kita tidak menyentuh wajah. Ini hanya untuk jaga-jaga, sekurang-kurangnya jika kita tak sengaja menyentuh wajah, tangan sedang dalam keadaan "tak kotor-kotor amat".
Yang terpenting, pastikan tangan anda dalam keadaan bersih saat tiba waktunya mengoleskan pelembab, sunscreen, krim malam, topeng, atau ubat jerawat.

2. Jangan bermain rambut
    Rambut mengandungi minyak yang jika menyentuh wajah (sama ada secara langsung atau melalui perantara tangan) boleh menambah pengumpulan minyak di kulit muka dan menyebabkan jerawat.

3. Gunakan punggung tangan
   Jika anda benar-benar harus menyentuh wajah, misalnya untuk mengenyahkan benda asing, gunakan tangan dan bukan telapak tangan. Punggung tangan tidak bebas kuman, tapi jumlahnya tak sebanyak kuman di telapak tangan.

4. Sibukkan tangan anda
    Biasanya kebiasaan menyentuh-nyentuh jerawat dan mengelus-elus kulit wajah dilakukan ketika sedang iseng. Untuk mengalihkannya, beri kebiasaan lain bagi tangan anda, misalnya bermain jemari tangan. Memasukkan tangan ke dalam saku, memegang sebuah benda dengan dua tangan, dan melipat tangan di depan dada juga boleh jadi "pemegang" agar tangan tak jalan-jalan.

nah, da baca semoga beguna :D kawan....happy saturdayWassalam :)

You May Also Like

4 komentar