♥Turban...

by - 11.47

Assalamualaikum

Setuju dengan kak'aishah....
        Sekarang ini salah satu trend hijab yang sedang berkembang di Indonesia saat ini adalah "Turban". maybe bukan hanya di negara ini bahkan di negara bagian barat pun ramai menggunakan..banyak yang berpikir bahwa Turban popular lebih dahulu di Malaysia sebab salah satu artis dan penyanyi Malaysia yaitu Yuna gemar memakai Turban di berbagai show. Sebenarnya Turban sudah digunakan sejak abad ke-17 oleh wanita Eropa. Bukan hanya untuk melindungi rambut dari sinar matahari tapi juga aksesori agar tampilan jadi lebih glamor. Sejak berabad lalu, turban sudah digunakan sebagai penutup kepala. Dan kini, aksesori tradisional tersebut tetap digunakan dengan bergaya modern.

Soo... menurut korang cam mana ?

       "TURBAN" jujur tau time gadis shoot pict ala-ala style turban kat atas tu terlintas dekat kepala cam rasa  Peliks sangatttttt, sebab kepala dah membesar, berat pula, pening ahh... gilaa fashion'lah orang yang guna benda tuu..Oohh gadis paham klu korang minat Ok fine!!! but susah nak uraikan hehehe....
Kenapa Tudung TURBAN dilarang dalam ISLAM! :
1.Menyerupai bonggol unta.

2.Menyerupai sesuatu kaum.
   Hadis “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat; AbdulLah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik. Antara ahli hadis yang mengumpul hadis ini; Abu Daud, Ahmad bin Hanbal, Ibn Abi Syaibah, al-Bazzar dan lain-lain. Hadis dinilai oleh Ibn Taimiyyah (w. 728H) sebagai sahih, al-Iraqi (w. 806H) juga menilai sebagai sahih, Ibn Hajar al-‘Asqalani (w. 852H) menyatakan ia ‘hasan’ dan demikian juga al-Albani.

3.Turban tidak labuh.
   "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."-Surah Al-Ahzab, ayat 59-

Dan Sebenarnya Agama Islam tidak melarang kita untuk mengembangkan trend fashion tapi kena ingat aturan - aturan hukum agama. sebagai muslimah kita mesti memperindah diri soo ada batas - batas juga...

nah style cam ne kan best lagi simple, labuh sikit :')..semua dalam entry ini terlebih dahulu untuk gadis pribadi sebagai pembelajaran semoga kita semua saling mengingatkan satu sama lain..saling mengajak ke jalan yang lebih baik..


Sumber : Robiatul Adawwiyyah

Soo,, gadis ucapkan thanks dah sudi scroll” blog gadis walaupun tak bagi comment and jangan lupa jumpa gadis kat twitter (@arfa_khannazy) see u gays… goodluck semua(^▽^)╯




Wassalam

You May Also Like

4 komentar